Haine de piele si blana

Haine de piele si blana – o alegere etica?

Lumea se schimba si, odata cu ea, abordarea noastra fata de consum. Pe masura ce impactul incalzirii globale se inrautateste, multi consumatori regandesc ce cumpara si in ce cantitate. Local, organic si minimalism – iata cateva cuvinte cheie de care multi dintre noi suntem atrasi, iar unii oameni pun la indoiala nevoia de a manca animale sau de a purta haine de blana si piele.

Utilizarea animalelor este o dilema etica pe care multi oameni o pun sub semnul intrebarii, dar majoritatea oamenilor sunt de acord ca, daca animalele sunt bine tratate, acestea nu sunt in pericol de disparitie, niciun animal nu este risipit, iar animalele sunt folosite in mod adecvat, atunci este acceptabil pentru noi sa le folosim si sa le consumam.

Folosirea animalelor este o parte integranta a vietii multor oameni si este legata de produsele esentiale din viata noastra de zi cu zi – medicamente, alimente, imbracaminte. Animalele sunt utilizate in testele medicale pentru a gasi remedii pentru bolile care pun viata in pericol.

Mancam carne si desi unii oameni pun la indoiala necesitatea acestui lucru, exista o multime de dovezi care arata ca putem face asta fara sa aducem un impact negativ Planetei. De fapt, cele mai mari suprafete de teren sunt potrivite pentru pasunat si nu pentru cultivare. Si retineti ca gunoiul de grajd este folosit pentru a hrani solul si pentru a cultiva.

Dar, daca suntem ingrijorati de posibilele efecte, o mica reducere a cantitatii de carne pe care o consumam si a deseurilor poate insemna foarte mult. In cele din urma, purtam multe produse de origine animala pentru a ne proteja. Poate ca moda nu este esentiala, dar imbracamintea este. Nevoia de a ne incalzi este o chestiune de viata si de moarte.

Daca locuiti intr-o regiune rece, veti avea nevoie de imbracaminte care sa va protejeze de conditiile meteo, iar printre optiuni ar putea sa existe pielea, blana si alte produse de origine animala. De ce? Pentru ca nu exista alternative viabile.

Daca ne pasa cu adevarat de mediu (si ar trebui, pentru ca nimic altceva nu conteaza daca nu avem apa, alimente si aer curat), vom dori sa cumparam produse de moda durabile care utilizeaza procese de productie care nu sunt prea daunatoare mediului, care sunt de lunga durata si biodegradabile. Exact asa sunt blanurile si pieile de animale.

Da, nu sunt perfecte. Pieile si blanurile folosesc substante chimice in prelucrarea si finisarea lor (ca toate celelalte textile). Dar cand va ganditi cat de longeviva este o haina de blana de calitate, veti realiza ca impactul asupra mediului este minim in comparatie cu durata de viata a articolului respectiv.