Intretinere haine de blana

Intretinere haine de blana

Trucuri pentru curatarea si intretinere haine de blana

Hainele de blana sunt articole vestimentare pretioase pe care te poti baza in lunile reci ale anului. Pentru ca sunt o investitie importanta pentru orice garderoba, trebuie sa stii ce sa faci si ce sa nu faci pentru a le intretine cat mai bine si pentru a le prelungi cat mai mult aspectul deosebit.

Dupa cum intuiesti, hainele de blana trebuie tratate cu delicatete chiar si in ceea ce priveste ritualul de curatare, spalare si pastrare.

Spalam sau nu haina din blana naturala?

Hainele de blana se pot spala, insa cu respectarea anumitor reguli, cu proceduri si produse speciale de curatare. Recomandarea noastra care vine dupa zeci de ani in care am lucrat cu blanurile naturale, este ca operatiunea de spalare – curatare sa se faca intre 6 luni si 1 an. Poti deteriora blana daca o cureti mai devreme de 6 luni dupa ce ai cumparat-o. Pe de alta parte, o curatare potrivita va asigura longevitatea blanei (pentru ca nu degeaba bunicii noi isi ofereau in dar blanurile de la o generatie la alta).

Daca exista pete mai vechi pe haina de blana, acestea se pot scoate cu ajutorul amidonului. Tot ce trebuie sa faci este sa presari putin amidon praf deasupra petei si sa lasi sa actioneze astfel 15 minute. Apoi, ia un burete sau o carpa alba, curata si freaca usor.

Atentie: nu folosi niciodata un material colorat pentru a freca o pata de pe haina de blana, pentru ca nuanta se poate transfera blanei si astfel o vei deteriora. Dupa ce pata s-a curatat bine, nu-ti ramane decat sa scuturi blana.

Un alt truc folosit pentru curatarea si degresarea hainelor de blana presupune folosirea taratelor de grau. Dar, daca pata este superficiala (de exemplu, de cafea sau suc), atunci ar trebui sa iasa doar cu apa curata si rece.

Cum poti sa ingrijesti haina de blana?

La inceputul sezonului rece, verifica hainele de blana din dulap. Scoate-le la aer si scutura-le de praf, tinandu-le de umeri si agitand cu putere in sus si in jos. Apoi, pune fiecare haina pe un umeras pentru ca forma ei sa fie cat mai bine intretinuta.

Daca ai observat ca este patata, foloseste o carpa curata din bumbac si o solutie speciala pentru curatat blanuri (in general, acestea sunt mai delicate). Apoi, cu ajutorul unei perii pentru blanuri, piaptana usor haina de blana pentru a aranja firele cat mai ordonat.

Atentie: nu folosi o perie de par pentru aceasta operatiune. Daca nu ai o perie de blana, este suficient sa-ti treci degetele prin firele hainei.

Ca sa pastrezi cat mai bine haina de blana, iti recomandam sa folosesti un umeras potrivit si o husa din material textil care sa asigure respirabilitatea. In acest mod, cand va veni momentul sa o imbraci, haina de blana va fi in stare perfecta.

Lasă un răspuns